A gyógyulás érdekében

Továbbképzésen vettem részt nemrégen, ahol az egyik előadás  az orvos és páciens közötti ( a sorrend az ABC szabályait követi) együttműködés fontosságáról szólt. Megfigyelték, hogy a betegek  főleg krónikus problémáknál  milyen nagy számban hanyagolják el a terápiás utasításokat. Természetesen vannak olyan  állapotok ahol egész egyszerűen élet-halál kérdés, hogy valaki betartja az elveket vagy sem, de most nem erről van szó. Olyan betegségekre gondolok, amelyeknél a páciensnek van lehetősége, szabadsága választani akár többféle kezelési mód közül.

A lehetséges okok:

  •  Az első talán pont a betegség vagy probléma krónikus jellege. Nehéz azzal szembesülni, pláne elfogadni, hogy a kezelés évekig vagy akár élethosszig tart. 
  • A nehezen kivitelezhető és betartható kezelési elvek, melyek az életvitelt is előnytelenül befolyásolják szintén elveszik a betegek kedvét.
  • Szintén rontja az együttműködést, ha valaki nincs tisztában a probléma, betegség alapvető okaival, nem kapott kérdéseire megfelelő választ. Úgy nem lehet harcolni, ha nem tudjuk pontosan ki az ellenség és hol vannak a gyenge pontjai.  Amennyiben  belátható időn belül nincs számottevő javulás, előrelépés,  fokozódik a páciensben a kudarc érzése.  Ez a későbbiekben egy újabb kezelési módszer vállalását, eredményét is rossz irányban befolyásolhatja. „ Olyan sok mindent megpróbáltam már, miért pont ez segítene” szerintem mindenki hallott már ehhez hasonló mondatot.

A tudáson és felkészültségen kívül, a gyógyító részéről, pontos, őszinte jól érthető tájékoztatást, a páciens részéről az érdeklődést, az elkötelezettséget saját egészsége, gyógyulása iránt tartom fontosnak kettőjük eredményes együttműködése szempontjából.

Vissza