vissza a főoldalra

Az egyik legáltalánosabban használható homeopátiás gyógyszer az Arnica, elfogultság nélkül állíthatom, hogy fontos alapszer.
Mindenfajta  sérülés esetén ajánlható, gyógyhatására nyugodtan lehet számítani.  Alapvetően az erekre, az érpályára hat, kifejezetten támogatja a keringést. 

Emiatt ajánlható magas vérnyomás esetén is, de adható visszeres panaszok enyhítésére is.  A legkülönfélébb sérülések esetén gondolni kell rá, legyen az  esés, rándulás vagy csonttörés. Műtéti beavatkozások elött és után, szülési előkészítésre, fogászati esemény elött tessék nyugodtan elővenni.  Minden higításban hatékony, de a felsorolt állapotokban az alacsony-vagy közepes potencia ajánlott. 5-9 CH,  általában 2x5 golyó naponta, állapottól függően esetleg  átmenetileg  gyakrabban. 

A Rhus toxicodendron volt az első homeopátiás gyógyszer, amit magamon kipróbáltam. Jó pár éve egy reggeli rossz mozdulat cipőfűzéskor elég volt ahhoz, hogy alig tudtam felegyenesedni. Azt reméltem  bejáródik a derekam és a jobb lábam, de ahogy teltek az órák egyre gyötrelmesebb volt a helyzet. Akkor kezdtem ismerkedni a homeopátiával, úgy gondoltam a puding próbája az evés, lássuk mire megyek vele. Aznap ráadásul egész nap dolgoztam, a két műszak között elsántikáltam a gyógyszertárba és kértem egy tubus Rhust, 15 CH-ban. Bevettem 5 golyót, eltelt 3-4 óra, kicsit kevesebbet gondoltam a lábamra, majd az esti lefekvés elött újabb adagot nyeltem le. Reggel még  kissé nehézkes volt a mozgásom, de egyre jobban érzetem magam,  estére már panasz nélkül tudtam ülni. A szer bizonyított számomra.  Nagyon szeretek sátrazni, de a matracon való alvás miatt  kissé merev lesz a derekam, amíg hozzá nem szokom.  Korábban 2 napig is eltartott ez az időszak, de rájöttem Rhussal meg tudom előzni. Azóta. mindenhova viszem magammal 

A Chamomilla és  a Hypericum  soha nem hiányozhat a poggyászomból, mert fogfájás ellene nélkülözhetetlenek, így együtt. Pár éve Karácsonykor, az ünnepi asztalnál, a mákos beigli után iszonyatosan megfájdult a fogam. Nagyon szomorú lettem, mert esély se volt arra, hogy az ünnepek alatt eljussak a fogorvoshoz. Bevettem 5 golyó Hypericumot 30 CH-ban, majd eszembe jutott a Chamomilla is, ami a fogzás általános gyógyszere.Nosza, 5 golyó ebből is.  Kiváncsi  lettem, mi történik. 20 perc alatt enyhült a fájdalom,  elviselhetővé vált, majd szépen elmúlt. 2-3 óráig tartott ez az állapot, amikor hirtelen újból belesajdult és ismét  a gyógyszerekhez kellett fordulnom.  Naponta  4-5 alkalommal  szedtem 5-5 golyót,  az éjszakákat egész jól átvészeltem, az arcom nem dagadt meg. Természetesen a kezelést nem úsztam meg. Úgy gondolom a két szer egymás hatását erősítve hat, azóta is alkalmaztam őket sikerrel. 

Szintén a fogászathoz kapcsolódik a következő gyógyszer, a Gelsemium. Félelem és szorongás elhárítására kiváló. A beavatkozás elötti este 5 golyó 15 vagy 30 Ch-ban ajánlott. Az oldottabb állapot eléréséhez ezt az adagot ajánlott megismételni a kezelés napján is.Nyugodtan éljen vele bárki, aki izgulós.

Következzen a  Colocynthis. Emésztőrendszeri görcsös fájdalmak, fájdalmas  menstruáció kiváló ellenszere. A gyógyszer kiválasztása mellett szól, ha a   görcsök melegre, nyomásra, összegörnyedő helyzetre javulnak. Adagolása 9-15 CH-ban 5 golyó, amit kezdetben fél óránként vagy óránként lehet bevenni, majd  az enyhüléssel párhuzamosan lehet az időtartamot növelni.

Az Euphrasia egy strandolás után kezdődött kötőhártyagyulladástól szabadított meg. A könnyezés, fájdalom, fénykerülés, erős váladékozás  szinte elviselhetetlen tud lenni. Szerencsére volt nálam 5 CH-s, kezdetben óránként szedtem,  nagyjából a 3. adag  bevétele   után  már érezhető volt az enyhülés. A gyógyító hatást a Silicea is erősítette, belőle 2x5 golyót  szedtem párhuzamosan a  9CH-s higításból.